Slik stopper du sporing fra apper på iPhone

6 min lest Ta kontroll over personvernet ditt på iOS. Slik slår du av sporing fra apper på iPhone globalt med noen få enkle steg i innstillingene. juli 24, 2026 22:32 Slik stopper du sporing fra apper på iPhone helt automatisk

Hver gang du laster ned en ny app på din iPhone, dukker det ofte opp et lite vindu som ber om tillatelse til å spore aktiviteten din. Mange trykker «Ikke spor» uten å tenke seg om, men visste du at du kan slippe å se disse masete Pop-up-vinduene for godt? Apple har bygget inn en kraftig funksjon i iOS som lar deg slå av sporing fra apper på iPhone helt automatisk. Ved å ta i bruk denne globale innstillingen stenger du døren for at annonsører og apputviklere kan kartlegge hva du gjør på tvers av andre selskapers apper og nettsteder.

  • Slipp plagsomme forespørsler hver gang du laster ned nye apper.
  • Nekt alle apper automatisk tilgang til din digitale ID (IDFA).
  • Forbedre personvernet ditt på iOS med bare et par tastetrykk.

Hva er egentlig sporing fra apper på iPhone?

Med lanseringen av iOS 14.5 introduserte Apple rammeverket App Tracking Transparency (ATT). Dette systemet krever at alle apper må be om eksplisitt tillatelse før de kan spore deg. Sporingen foregår ved hjelp av en unik enhetsidentifikator kalt IDFA (Identifier for Advertisers). Når apper får tilgang til denne, kan de koble sammen data om hvordan du bruker spillet ditt, hvilke aviser du leser, og hva du handler i nettbutikker.

Målet med sporingen er nesten alltid å bygge en detaljert profil av deg for å levere målrettet reklame.

Når du nekter en app å spore deg, mister utvikleren tilgang til denne identifikatoren. Appen fungerer fortsatt som normalt, men annonsørene får langt mindre innsikt i din digitale hverdag.

Slik slår du av sporing fra apper på iPhone globalt

Hvis du er lei av å si nei til hver enkelt app, kan du aktivere en hovedbryter som automatisk avslår alle framtidige forespørsler. Dette er den mest effektive måten å håndtere sporing fra apper på iPhone på.

Følg disse enkle stegene:

  • Åpne Innstillinger på din iPhone.
  • Rull ned og trykk på Personvern og sikkerhet.
  • Velg alternativet Sporing øverst på skjermen.
  • Finn valget Tillat at apper ber om å spore og slå bryteren helt AV.

Når denne bryteren er grå og deaktivert, vil nye apper du installerer automatisk bli nektet tilgang til å spore deg. Du vil aldri mer se pop-up-vinduer som ber om sporingstillatelse.

Hva skjer med appene du allerede har installert?

Dersom du slår av hovedbryteren etter at du allerede har brukt telefonen en stund, vil iOS spørre om du også vil trekke tilbake tillatelsen for apper du tidligere har gitt lov til å spore deg. Her bør du velge å stoppe sporingen for alle eksisterende apper dersom du ønsker maksimal beskyttelse.

Du kan også gå inn i den samme menyen når som helst for å sjekke hvilke apper som har bedt om tillatelse tidligere, og endre valget ditt for enkeltapper individuelt hvis det skulle være nødvendig.

Får du mindre reklame når du stopper sporing?

Det er en utbredt misforståelse at det å stoppe sporing fra apper på iPhone fjerner all reklame. Det gjør det ikke. Du vil fortsatt se like mange annonser i apper og på nett som før. Forskjellen er at annonsene du ser vil være generelle og i mindre grad tilpasset dine personlige søk og interesser. For de aller fleste er dette en svært lav pris å betale for å ta tilbake kontrollen over sine egne personopplysninger.

Har du slått av sporing på din iPhone, eller foretrekker du at annonsene du ser er tilpasset deg? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet!

Brukerkommentarer (0)

Legg til kommentar
Vi vil aldri dele e-posten din med noen andre.